2016 m. kovo 22 d., antradienis

Anne – Cath. Vestly. Aštuoni vaikai, tėtė, mama ir sunkvežimis (1)

Anne – Cath. Vestly. Aštuoni vaikai, tėtė, mama ir sunkvežimis
Vilnius: Pasviręs pasaulis, 2003. Iš norvegų kalbos vertė Leonas Petravičius.



Anne – Cath. Vestly knyga „Aštuoni vaikai, tėtė, mama ir sunkvežimis“ taip pat mane atsekė iš vaikystės. Ją mudviem su broliu skaitė mama. Neberadusi senojo leidimo nei mamos, nei savo namuose, nusprendžiau įsigyti naują ir atradau, kad leidykla „Pasviręs pasaulis“ yra išleidusi net septynias Anne – Cath. Vestly knygas apie gausiąją šeimą. Tai:

1.       Aštuoni vaikai, tėtė, mama ir sunkvežimis
2.       Aštuoni vaikai ir senelė miške
3.       Mortenas, senelė ir Martė
4.       Aštuoni vaikai, senelė ir Žalmargė
5.       Senelės pasivaikščiojimas
6.       Aštuoni vaikai ir senelė keliauja po Daniją
7.       Mortenas, senelė ir Viesulas



Nusipirkti visas septynias Anne – Cath. Vestly knygas gana sudėtinga, pati jas nusipirkau iš kelių elektroninių naujų ir senų knygų knygynų tik per kelerius metus. 

Taigi susipažinkime su norvegų šeima – tėte, mama ir aštuoniais jų vaikais: Marena, Martinu, Marte, Madsu, Mona, Mile, Mina ir Mortenu, pačiu mažiausiu. Šeima gyvena neįvardintame Norvegijos mieste vieno kambario bute. Tėtė turi sunkvežimį ir vežiodamas įvairius krovinius išlaiko šeimą, mama yra namų šeimininkė, keturi didieji vaikai jau lanko mokyklą, o mažieji dienas leidžia su mama namuose.

Anne – Cath. Vestly kuria nuostabų idilišką vaikystės pasaulį, ne veltui ji lyginama su pasaulinio garso rašytojomis švede Astrida Lindgren ar suome Tove Jansson. Mano akimis šios trys rašytojos lygiavertės. Jų kuriamas pasaulis gal kiek naivus, nušviestas gražiausių vaikystės spalvų. 

Anne – Cath. Vestly nuoširdžiai kuria gausios šeimos kasdienybę, moko skaitytoją džiaugtis paprastais dalykais. Aštuoni vaikai tikrai nėra mažai net anų laikų aprašomoje Norvegijoje (pvz., Madso klasės draugas turi tik seserį). Ir vaikų personažus autorė atskleidžia tikroviškai: jie kartais bliauna, pridaro eibių ir vaikiškų išdaigų. Ilgainiui susipažįstame su daugiau veikėjų – Henriku, senele, kaimyne Hulda, Madso klasės draugu Ole Aleksandru ir taksų veislės šuneliu Suodžiumi.

Anne – Cath. Vestly knyga spinduliuoja gerumą – net sutikę neigiamą personažą vaikai sugeba su juo susidraugauti, paaiškėja, kad jis geras žmogus. Smagiausia šias istorijas skaityti vakarais su visa šeima - jos patiks tiek vaikams, tiek ir suaugusiems.


Pirmosios knygos gale yra vertėjo Leono Petravičiaus straipsnis „Garsioji norvegų rašytoja“. Taip pat apie A. C. Vestly skaitykite:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą