2020 m. vasario 13 d., ketvirtadienis

Aldona Liobytė. Pasaka apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį

Liobytė A. Pasaka apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį. Vilnius: A. Paknio leidykla, 2019. 



Pirmą kartą Aldonos Liobytės "Pasaka apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį" išleista dar 1970 metais. Naujausias leidimas išėjo 2019 metais. Jį ir įsigijome.



Pasakas balsu skaičiau savo kelių mėnesių dukrai. Skaitant džiugino sodri autorės kalba, pasakų formulių kartojimas, atpažįstamos pasaulio ir lietuvių pasakų siužetinės linijos ir veikėjai. Vis dėlto A. Liobytės pasakos literatūrinės, taigi nebuvo nuspėjamos.
Pasakose minimos meninėmis priemonėmis užmaskuotos, o kartais ir tiesiai pasakomos, socialinės problemos - alkoholizmas, smurtas šeimoje, neįgaliųjų atstūmimas, senų žmonių vienišumas ir nereikalingumas.
Į pasakas dėmesį turėtų atkreipti mokytojai ir moksleiviai, ieškantys medžiagos spektakliams: kai kurias jų labai nedidelėmis pastangomis galima paversti pasirodymais scenoje (pvz., Sniego mergelė, Ežerinis).

Atskirą dėmesį būtina skirti šios knygos iliustratorei Birutei Žilytei. Tikrasis menininkės vardas - Janina Grasilda Žilytė, Birutė Žilytė - jos meninis pseudonimas.



B. Žilytė iliustravo ne vieną vaikų literatūros kūrinį. Tai K. Jakubėno "Abėcėlė", A. Liobytės "Pabėgusi dainelė", latvių poeto J. Rainio poezijos knyga vaikams "Aukso sietelis", K. Kubilinsko "Stovi pasakų namelis", S. Nėries "Eglė žalčių karalienė".
Noriu akcentuoti, kad augdama neturėjau nė vienos B. Žilytės iliustruotos knygos, bet vis tiek buvau pažįstama su jos braižu, iliustracijomis. Tokią įtaigą turi geros iliustracijos - jos pasiekia net knygos neturintį skaitytoją.

Nuorodos:
https://vilniausgalerija.lt/aldonos-liobutes-pasaka/
http://www.mmcentras.lt/autoriai/birute-zilyte/568
https://www.vle.lt/Straipsnis/Birute-Zilyte-111154

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą